Obiectul lunii Ianuarie

Obiectul lunii Ianuarie

Pecetea orasului Arges

            Obiectul acestei luni reprezintă un blazon din lemn de tei, constituit ca un panou rotund, basoreliefat pe avers.

             Acesta a fost realizat între anii 1975-1976 în atelierul Școlii Numărul 4 din Curtea de Argeș, de către un profesor de educație tehnologică și elevii săi. Obiectul pare a fi fost special realizat pentru a fi vândut actualului deţinător. Numele respectivului profesor este Nicolae Grigorescu, similitudinea numelui său cu cel al marelui pictor impresionist fiind o simplă întâmplare.

            Obiectul este realizat din patru scânduri de tei, asambate prin lipire, pentru a constitui un panou. Panoul a fost traforat în formă aproape rotundă. Pe avers, panoul a fost sculptat basorelief, prin cioplirea cu dalta a unui decor. După realizare, obiectul a fost șlefuit și lăcuit incolor. În centru-sus, panoul a fost găurit, pentru a se fixa un dispozitiv metalic de agățare pe perete. Pe dosul panoului au fost bătute treisprezece mici cuie metalice, dintre care se păstrează azi numai două, în partea superioară. Dispozitivul de prindere pentru care obiectul a fost găurit lipsește.

            Obiectul este decorat numai pe avers, reversul rămânând plat. Pe avers, panoul este basoreliefat cu sigiliul oraşului Argeş (astăzi Curtea de Argeș), prezentând vulturul bicefal şi inscripţia „ý ІЬ тВОРЄІω ПЄЧЄтЄ ω˜ АРГЏІшу” († Şi pecetea făcută la Arggiş). Culoarea este un maro deschis, specifică lemnului de tei. Obiectul nu prezintă nici semnătură, nici mărci de autor. El se expunea agățat vertical pe un perete.

           Pentru prima dată, sigiliul urban al Argeşului apărea ataşat unui document emis la 24 februarie 1632. Pecetea oraşului, astăzi pierdută, se găsea şi pe un act emis de judele Argeşului la 1552. Vulturul bicefal este un profund simbol regal și princiar. Prin calitatea orașului Argeș de reședință a principilor valahi, vulturul bicefal a devenit principala emblemă a acestuia.

            Număr Inventar: 4208; Istorie Feudalism: 375

            Lungime şi lăţime: 525 x 520 mm

            Înălţime maximă: 25 mm

            Adâncima reliefului: 4 mm

            Greutate: 1642 g